Количка

Количката е празна.

Количка

Количката е празна.

Как да научим детето да говори правилно?

Как да научим детето да говори правилно?

  • 13 February, 2024
  • Milka Ignatova

Няма универсален отговор на този въпрос, но има упражнения, които могат да спомогнат много за развитието на речта при децата.


Тренираме мускулите на говорните органи


Сега има мода за здравословен начин на живот навсякъде по света. Буквално всички спортуват! Удоволствие е да видиш родители да тичат с децата си или да правят упражнения на спортната площадка.
Спортът дава сила, здраве, добро настроение и самочувствие. Но не трябва да забравяме, че не само нашите крака, ръце, гръб и врат имат нужда от тренировка, но и нашите устни, език и бузи.

Тези говорни органи са изградени от мускулни влакна. Това означава, че те просто се нуждаят от физическа активност и специални упражнения!

Забавни стихотворения, които да помогнат на родителите да научат гласните звукове. Упражненията за органите на артикулационния апарат могат и трябва да бъдат придружени от забавни стихове. Ритмичните движения и забавните изражения на лицето няма да бъдат излишни. Ще трябва да използвате всичките си артистични способности и да се превърнете в агне, вълк или дори мотор... И не забравяйте, че работата върху звуците и артикулационните упражнения трябва да се извършва ПРЕД ОГЛЕДАЛОТО!

Първо, нека изпеем гласните звуци. Произношението им трябва да е преувеличено и много ясно! Това дава добро натоварване на устните, езика, бузите, палатофарингеалния пръстен и ларинкса.

Освен това, когато пеем, белите дробове и диафрагмата участват активно в работата, образува се правилно дишане.

Упражнение за бузите
Вашето дете знае ли за такова животно като хамстер? Възможно е това забавно животинче дори да живее във вашия дом, много хора ги избират за домашни любимци. Тогава за детето ще бъде много лесно да изобрази как хамстерът дъвче съсредоточено, напълнил устата си с храна. За да направите това, ще трябва да издуете бузите си по-силно, да затворите плътно устните си и да дъвчете енергично. Докато изпълнявате това упражнение, в работата участват почти всички мускули на лицето, долната челюст и устните. Имайте предвид, че вашето дете може да не направи всичко както трябва от първия път!

Горните упражнения не трябва да се правят наведнъж. Ограничете се до едно, максимум две.

Изберете упражнения, като вземете предвид характеристиките на звуковото произношение на вашето дете и неговата възраст. Никога не принуждавайте детето си да прави нещо, което не харесва: часовете се основават само на интерес! Спрете незабавно заниманието, ако видите, че детето е уморено.

Сподели:
Стара публикация Нова публикация

Коментирай

Translation missing: bg-BG.general.search.loading