Количка

Количката е празна.

Количка

Количката е празна.

Експертни съвети: как да изберем образователни играчки за деца под една година

Експертни съвети: как да изберем образователни играчки за деца под една година

  • 22 February, 2024
  • Milka Ignatova

Образователните игри и играчките са много важни за детето, тъй като имат положителен ефект върху неговото развитие. Какви играчки са необходими за развитието на детето през първата година от живота? Този въпрос са ми задавали неведнъж, а и самата аз съм си го задавала преди да се роди моето детенце. Именно затова събрах няколко ценни съвета, с които се надявам да помогна на максимално повече родители да изберат правилно образователни игрички за своите деца.


Моят съвет е да бъдете креативни в избора на играчки. Не го правете вместо бебето и не му показвайте как с кой предмет да си играе. Трябва да се позволи на детето да бъде откривател на света и да играе с предмети, както иска.


Ако е възможно, позволете му да постигне целите си и да реши проблемите си – прекалено търкаляна играчка, леко неудобна поза и т.н.


Това ще повиши самосъзнанието на детето - мога да го направя сам!

Наблюдавайте детето си и ще видите колко уникално е то. Гледайки как децата играят, ние имаме възможност да опознаем детето си по-добре и да видим какво го интересува в момента. Това ще ни каже какви предмети да предложим на детето.

0-3 месеца
Основните играчки на детето на тази възраст са лицата на майка му и баща му, собствените му ръце и ръцете на родителите му. Бебето изучава лицата на родителите си, запомня ги, разпознава ги и ги имитира.

От около два месеца трябва да създадете зона за игра на пода или в определена зона от дома, удобна и безопасна, в ограничено пространство.
Важно е повърхността, върху която се намира бебето, да е еднаква.

Цветните повърхности свръх стимулират децата, по-трудно се виждат предмети върху тях. На възраст от два месеца трябва да предложите на детето играчка - парцал. Поставете малка кърпа/шал от всяка страна. С негова помощ бебето ще се научи да хваща и след това да пуска предмет, ще се научи да движи свободно ръцете и главата си.

3-6 месеца
Основното място за игра на детето е пода или обособено място в дома. На тази възраст можете да предложите няколко елемента, но не повече от четири. От всяка страна на бебето можете да поставите по два предмета, например парцали, купи и други прибори, рингове, дрънкалки.

Основното е, че играчките са безопасни и детето може да ги постави в устата си. Именно в устата и дланите има най-много нервни рецептори, така че има смисъл само децата да искат да пипат и да слагат всичко в устата си – това е най-добрият начин да изследвате нещата.

6-9 месеца
Бебето започва да експериментира повече с предмети – поставя ги един върху друг, поставя ги вътре, вади ги. Препоръчително е да предлагате играчки с различни размери, за да може една да се поставя в друга - различни по големина купи, кофи, съдове.


На тази възраст можете да предлагате топки - големи и малки, меки и твърди.


Детето обича да удря предмети един в друг, издавайки звук. По това време е важно на детската площадка на дете, което вече е пораснало, да се появят препятствия - възвишения, които мотивират бебето да се катери и плъзга по тях.


9-12 месеца
В играта на детето се появява план, конкретна цел и желание планът да се осъществи. Време е да предложите съдове с капаци, които детето да затваря и отваря. Той обича да поставя предмети в съдове или платнени торби и след това да ги изпразва. Можете да предложите да играете с кола, например дървена.

На тази възраст децата обичат да местят тежки предмети (кутии, големи бутилки, пълни с вода), например, докато стоят на колене. Това укрепва добре грубата моторика. Важно е детето да се забавлява на своята площадка – да се катери, да се плъзга, да пълзи вътре (например в тунелче), да изпълзи.

Сподели:
Стара публикация Нова публикация

1 коментар

Лидия

April 25, 2024

Много полезна информация!

Коментирай

Translation missing: bg-BG.general.search.loading