Количка

Количката е празна.

Количка

Количката е празна.

Как да подпомогна развитието на детето си

Как да подпомогна развитието на детето си?

  • 23 January, 2024
  • Milka Ignatova

Всеки родител иска да направи най-доброто за детето си. Нещата, които може да правите за да подпомогнете развитието на детето си са много простички и обикновени, но важни и с голямо значение. Единствено това, което трябва да съобразите е възрастта на детето. Колкото по-малко е детето предлагайте нещата по-опростено и в по-кратък интервал време. Колкото повече възрастта или уменията на детето растат, увеличавайте сложността и времетраенето на заниманията.

 

Какво всъщност може да правите. Неща, които са универсални.

 

  1. Говорете и обяснявайте.

Независимо колко е голямо детето, то възприема вашият говор. Говорете и обяснявайте всичко около вас. В един момент детето може само да възприема, но ще дойде ден, в който ще водите диалог, че дори и няма да може да вземете думата.

 

  1. Пейте и танцувайте.

Музиката освен, че развива ритъма на децата, действа и успокояващо. Песните и танците ще ви свържат силно емоционално с детето, а и ще се забавлявате.

 

  1. Творете.

Творчеството е от изключително значение. В него се включват сетивата, фината моторика, вниманието, мисленето и въображението. Освен, че ще развивате на различни нива детския организъм, ще се отпуснете и отново ще изградите силна емоционална връзка. А и ще ви остане завършен спомен от това изживяване.

 

  1. Четене, разказване и разиграване.

Книги, приказки и театър. Толкова полезни неща за усвояването на информация и думи от детето. Навлизане в различни светове и много приключения. Отново се включват множество процеси, които детето може да развива, а и е възможно да прояви интерес към актьорското майсторство.

 

  1. Разхождайте се.

Свежият въздух и движението не е никак за подценяване за детското развитие. Дори и 20-30 минути на ден може да е достатъчно детето да поеме свеж въздух, да разглеждате дървета, камъни, пръчки и още други неща в природата. Дори може да си занесете вкъщи за украса и спомен от разходката. Любовта към природата е важна.

 

  1. Включвайте детето в домакинството.

Домакинската работа може понякога да е досадна, но на децата им е много интересна. Бъркайте кексове, миeте чинии, бършете прозорци или колкото и каквото може с детето. На него със сигурност ще му допадне и отново ще научи много за различни процеси. А и ще изгради добри навици и отговорност към дома.

 

  1. Самостоятелност.

Дайте време на детето. Да се измие само, да се обуе, да се съблече или облече. Почакайте го 5 минути повече, но това ще му даде увереност, самостоятелност и по-бързо ще са научи и ще автоматизира тези процеси, та вие да отдъхнете от обуване на чорапи и бърсане на ръце. 

 

Като цяло родителството е цяла палитра от приключения с детето и може да допринесете с много неща. Понякога нещо, което ви изглежда дребно и незначително, може да е ключово в развитието на детето. Не се подценявайте и смело предлагайте каквото ви хрумне. Разбира се, главно е добре под родителско наблюдение. 

 

Логопед Милка Игнатова

Сподели:
Стара публикация Нова публикация

1 коментар

Ваня Митева

April 25, 2024

Благодаря за информацията,беше ми доста полезна ,доста добре обяснено .Радвам се ,че съм в тази група .♥️♥️♥️

Коментирай

Translation missing: bg-BG.general.search.loading