Количка

Количката е празна.

Количка

Количката е празна.

Как да научим детето да казва звуковете К и Г ?

Как да научим детето да казва звуковете К и Г ?

  • 11 January, 2024
  • Milka Ignatova
Звук К и заедно с него звук Г са едни от говорните звукове, които се формират в ранната възраст на детето от 0 до 3 години. Ще разкажа заедно за двата звука, защото единствената разлика в тяхната артикулация е, че при звук К гласните връзки не участват, а при звук Г участват. Може да го изговорите и да видите разликата в трептенето на гърлото ви. 
Всички си мислим, добре де, нали детето започва да гука  "ггг, ккххх", а защо напоследък все по-често се срещат звуковете К и Г като нарушени? 
Гукането е като рефлекторен процес, всички деца гукат, независимо дали по-късно ще имат някаква трудност в развитието. Затова не може да разчитаме на това, че детето щом гука, няма да има нарушени звукове К и Г
Истината е, че звуковете К и Г уж са с по-лесно достижима артикулационна поза от Р например, но по-трудно може да демонстрираш на детето да види движението на ограгите, тъй като звука се осъществява назад в устната кухина. 
Как да обясните на детето? 
Първо сядате пред огледало и може да раздвижите езика. Използвайте някои познати артикулационни упражнения. При изговор на звука детето трябва да постави върха на езика долу зад венците, а гърба на езика нагоре до небцето. Не е лесно, а? След това да се опита да изговори сричка ТА , а вие с палец дръжте върха на езика да остане долу. В началото звука няма да е чист, но с упражнения може да се доближите до нормативния звук. Разбира се, консултирайте се със специалист. Но работата вкъщи също е от значение. 
Същият процес е и при поставяне на звук Г. Просто детето тук изговаря сричка ДА. Защото така ще участват и гласилките. 
Опитвайте, упражнявайте се и напредък ще има. Отново казвам, че консултацията няма да навреди, но и работата у дома има значение за улесняване на процеса на работа. 
Тук ще оставя и по едно стихче за упражнение, което се прави в по-напреднал етап от процеса на изговор на звуковете К и Г
Кукувица
Ку-ку-ку, кукувица кука.
Ку-ку-ку, пак дошла е тука.
Ку-ку-ку, по покрива чука.
Ку-ку-ку, керемидата ще спука.
Гълъб и гугутка
Гу-гу-гу, гугука
гълъб към гугутка.
Гу-гу-гу, гугутка сива,
отговаря на гълъба игриво.
Аз говоря правилно! - книга 3
Стихотворенията са извадени от книга "Аз говоря правилно!" част трета.
Сподели:
Стара публикация Нова публикация

Коментирай

Translation missing: bg-BG.general.search.loading