Количка

Количката е празна.

Количка

Количката е празна.

Аудио книга или книга за четене?

Аудио книга или книга за четене?

  • 17 October, 2022
  • Milka Ignatova

Аудио книга или книга за четене?

Кое да изберем?

С всеки изминал ден технологиите напредват все повече и повече. В забързаното ежедневие те могат да ни бъдат от голяма полза, но отнемат ли ни нещо в замяна?

Например не сме си представяли, че може да четем книга докато си мием зъбите, докато шофираме напът за работа или докато почистваме дома. Да, но вече е напълно възможно благодарение на аудио книгата.

Аудио книгите набират все по-голяма популярност. Те са едно удобство, което позволява да слушаш интересна книга, докато вършиш още куп дейности. Но дава ли ни истинското изживяване с истинската и старомодна, но класическа книга за четене.

Нека направим сега едно кратко сравнение между двата варианта на четене и слушане на книги.

Аудио книгата разбрахме е удобство, което позволява да "четем" книга докато правим друго. Но можем ли така истински да вникнем в сюжета, в историята на героите. Когато вниманието ни е разпръснато на още места, книгата не става ли просто фон, който слушаме!? При аудио книгата се включва само едно от нашите сетива, а именно слухът. Това също влияе върху качеството на възприемането на книгата. Да, може да участва и част от мисленето и въображението, но отново ако правим други неща в този момент, май не може да го включим пълноценно.

Книгата за четене. Един по-класически начин на възприемане на информация и потапяне в нов и различен свят обрисуван с думи от автора. Нея не може винаги да я четем, но пък може когато пътуваме или чакаме на опашка. Това отново ни спестява време. Но тук се включват доста повече от нашите сетива. Най-добре е разбира се, да я четем в любимия си стол или диван с чаша кафе, чай или какао. Когато четем книга се включва не само зрението, а и тактилността/допира. Също така обонянието, едва ли има любител на книги, койте не знае как мирише една книга. А ако четем на глас включваме слуха и говора, но това може би по-рядко се случва, освен ако не четем на децата или на любим човек. При книгата за четене много по-лесно може да активираме нашето въображение и мислене, тъй като не извършваме други дейности в този момент. Книгата за четене е незаменим класически и обогатяващ начин на възприемане на информация за човека.

За децата: ако пускате аудио приказки, няма лошо, децата слушат и възприемат. Но ако им четете вие, ще успеете по-лесно да изградите емоционална връзка с детето и ще възприема много по-добре информацията от книгата. А и забавлението ще е много по-голямо.

И в заключение ако ме питате мен, изберете книгата за четене. Освен невероятните истории, които в нея ще откриете, тя ще допринесе много повече за вашето емоционално и езиково обогатяване.

Приятно четене!

 

Милка Игнатова, Логопед

Сподели:
Стара публикация Нова публикация

Коментирай

Коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват

Translation missing: bg-BG.general.search.loading