Количка

Количката е празна.

Количка

Количката е празна.

На каква възраст детето може да посети логопед?

На каква възраст детето може да посети логопед?

  • 31 October, 2022
  • Milka Ignatova

Детското развитие започва още от коремчето на мама. Докато е вътре бебчето възприема всички емоции, усещания, гласове. От своето раждане започва същинското езиково-говорно развитие, което има много етапи през, които преминава. От малко гукащо бебче детето се превръща в човек, който говори, разказва и предава своите думи и мисли на света.

Като поразсъждаваме върху това и се запитаме: Има ли определена възраст, в която детето да посещава логопед!?

Отговорът е НЕ!

Определена възраст няма, която конкретно да посочва от - до. Всичко зависи от индивидуалността, нуждите и развитието на детето. Във всеки период разбира се, се наблюдават различни процеси. Отделя се внимание главно на възрастта на детето и кои процеси се формират в нея. Естествено водещо е неговите необходимости и трудности, ако има такива. Но ако все пак трябва да се посочи възраст или период за първо посещение при логопед, било при необходимост или профилактично бих посочила - периода на проговаряне.

От 11 месечна възраст до 1 година и 3 месеца се очаква първата дума и последващите от детето, като например: мама, баба, тата и т.н. Може да се изчака до 1 година и 6 месеца. Ако детето до тогава не е казало нищо, най-добре направете консултация. Ето, затова аз определям тази възраст като най-подходяща за първо посещение при логопед или консултиране. Точно в този период детето освен, че е възприемало започва и да предава информацията. Един много вълнуващ и сензитивен период за децата и родителите.

Разбира се, всичко е личен избор и всеки познава себе си и детето си най-добре. Вие решавате! Но ако се колебаете от страх, срам, не е необходимо! Навсякъде по света е прието дори като профилактика и улеснение на родителя и детето посещението при логопед. Аз лично подкрепям това.

 

Прекаленото изчакване и отлагане не е добро решение и не е в полза на детето, напротив.

За всяко нещо си има време, но понякога времето е СЕГА.

 

Милка Игнатова, логопед

Сподели:
Стара публикация Нова публикация

Коментирай

Коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват

Translation missing: bg-BG.general.search.loading