Количка

Количката е празна.

Количка

Количката е празна.

10 идеи за по-лесно адаптиране към детска градина

10 идеи за по-лесно адаптиране към детска градина

  • 21 September, 2022
  • Milka Ignatova

 Започването на детето да ходи на детска градина е един нов етап от живота му. Детето ще прекрачи един нов праг на нова и непозната за него сграда. Но и ще прекрачи нов праг в отношенията, поведението, режима и още много неща. На думи може би не е нещо толкова голямо, но истината е, че е дори огромно. Ясно е, че децата у дома се чувстват най-защитени и най-удобно. Родителите са главните хора, които се грижат за тях и им дават обич и усмивки. В един момент това се променя и трябва да открият усмивки, добро отношение и закрила на място съвсем непознато за тях и от хора, които едва вижда за първи път. Затова реших да споделя няколко идеи, които могат да подпомогнат адаптацията на детето в това ново приключение – детска градина.

 

  1. Говорете и обяснявайте на детето за детската градина дълго време преди започването му да ходи редовно.

Още преди да започне детската градина може да обяснявате на детето какво е това място. Хубаво е да бъдете конкретни и да казвате истината на детето. Например, че там има малки столчета, маси, чаши  и т.н. специално за всички деца. Да разказвате за двора, зеленината в него и разбира се, детските площадки. Разказвайте за функциите на градината и за какво служи тя. Например, че там ходят децата, за да учат нови неща като песни и приказки. Градината е място, в което децата са с други деца, докато родителите работят. Като цяло обяснявайте дълго преди това. Месец, два, три. Може да не е всеки ден, но се старайте да е често.

 

  1. Често минавайте край детската градина.

Ако имате възможност и вече знаете в коя детска градина ще постъпи детето е добре да минавате често край нея. Отново описвайте подробно и детайлно всичко в нея.

 

  1. Заведете детето в градината в един от свободните и дни.

Ако имате възможност може да заведете детето в двора на градината в определен ден или, когато има деца отвън. Така детето ще види една от забавните и свободни дейности на децата и градината. Ние лично случихме на спортен празник и детето беше впечатлено.

 

  1. В момента на подаване на документи и записването на детето нека и то присъства.

Ако имате възможност заведете детето с вас. Нека види част от екипа на градината и част от нейната дейност, пък било то и административна.

 

  1. Научете основните навици у дома.

Опитайте се преди старта на гадината да овладеете основните навици у дома. Това са неща, които ще бъдат изисквани от детето да се справя самостоятелно. Може да не е напълно, но все пак да е информирано и да опитва да ги изпълнява навици като: миене, хранене, преобличане, преобуване, ходене на тоалетна. Това ще бъде едно улеснение за детето и ще му вдъхва увереност.

 

  1. Разигравайте сценки свързани с детската градина.

Може да разигравате ходене на детска градина с играчки, фигурки и други. Може вие да сте участници и да разигравате роли на деца и учители като разменяте ролите си.

 

  1. Четете и разказвайте книжки за детската градина.

Книгите често са прекрасен и лесен начин да поставим детето в различни ситуации. Е, не може напълно да се преживее, но все пак може да даде една добра основа.

 

  1. Изберете раницата за детската градина заедно.

Включете детето в процеса на избиране и купуване на раница, дрехи и други необходими принадлежности. Така ще се почувства част от процеса и ще знае, че има право на избор.

 

  1. Създайте си ритуал за „довиждане“, който да правите щом оставите детето на детска градина.

Ритуала е нещо много интересно и често добра тактика за справяне с различни ситуации. Може да е три подскока, две целувки или просто силна прегръдка. Ритуала трябва да е кратък и след завършването детето веднага да влезе в градината. Не поглеждайте след това, може да стане неприятно и детето да поплаче, ако е плакало преди това и се е успокоило.

 

  1. Изтеглете позитивното от разказите на детето за градината и наблягайте на него.

Всеки родител пита детето си как е минал деня в детската градина. Когато детето разказва усещаме емоциите, които влага, било то приятни или не. Опитайте да разберете какво му е харесало там и кое му е приятно. Наблягайте на тези неща и отделяйте повече време в разговора на тях.

 

Всяко дете е различно. На всяко е необходимо различно време, за да се адаптира. Няма правилна формула, с която всичко да е цветя и рози. Истината е, че почти няма дете, което не е поплакало или поне се е просълзило първия ден в градината. Тези идеи могат просто да намалят ефекта от новостите и да направят детето по-уверено, както и дните със сълзи да са по-малко на брой и по-бързо да преминат към дни с усмивки. Разбира се, важно е и в какъв екип ще попадне детето, в коя градина и изобщо всеки детайл е от значение. Ние като родители може да направим много неща, с които просто да се надяваме детето ни да се чувства възможно най-добре. А именно това е и целта на тази статия.

 

Сподели:
Стара публикация Нова публикация

Коментирай

Коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват

Translation missing: bg-BG.general.search.loading