Количка

Количката е празна.

Количка

Количката е празна.

Влияе ли детската градина на проговарянето?

Влияе ли детската градина на проговарянето?

  • 22 August, 2024
  • Milka Ignatova

Проговарянето е процес, който има последователни етапи. От първи звукове, срички, първи думи, след това фрази и водене на диалог. Всяко дете преминава по различен начин тези етапи, но възрастта е приблизителна и затова има ориентири, по които да се водим. Някои деца казват първо мама, други баба или тате. Някои деца по-бързо започват да комбинират думите, други малко по-бавно. Но има един въпрос, който често е задаван. А именно до колко влияе постъпването на детето в детска градина и как му влияе то – негативно или позитивно?

Полезни навици за детето

Детската градина или ясла е изцяло нов етап от живота на детето. Толкова неща то среща там за първи път. Какво всъщност среща?

Нови хора – големи и връстници

Нови храни

Нови занимания

Нови игри

Нови ситуации

Толкова нови неща, които едва ще опознава детето. Разбира се, че ще се отрази и на проговарянето. Личното ми мнение е, че учебно заведение, ясла или градина, може да подпомогне проговарянето. Когато детето е заобиколено от нови неща, то дори и да се притеснява иска да ги опознае. Като плаха пеперуда опознаваща цветята. Неговата сензитивност и любопитство го водят и то желае да докосне новата играчка или блузата на някое другарче. Освен това децата там не са обслужвани едно по едно. За да поискаш нещо, за да получиш, трябва да си кажеш. Тук отпада момента, когато мама или някой от семейството ти носи всичко преди дори да си поискал. Или ти отговаря преди да си попитал дори. В градината сред децата и учителите, един вид речта ти е най-необходима. Искаш вода, трябва да си кажеш. Искаш играчката на другарчето, трябва да попиташ. Боли те коремче, трябва да си го изречеш. Това е едно от водещите неща. Разбира се, влияят многото игри, занимания, песни, танци и именно времето с твои връстници.

Домашни животни - книга за проговаряне

Говориш, споделяш, рисуваш, лепиш, храниш се и спиш заедно с цяла дружина. Казваш „Добро утро“ и „Довиждане“ всеки ден, по едно и също време почти. Питат вкъщи за дневните приключения. Вероятно всяко дете би искало да разкаже у дома и да покаже какво е научило. Лично аз смятам, че децата които им е по-трудно да проговорят, детската градина ще им бъде от полза.

Сподели:
Стара публикация Нова публикация

Коментирай

Translation missing: bg-BG.general.search.loading