Количка

Количката е празна.

Количка

Количката е празна.

Полезни игри за развтитие на груба моторика

Полезни игри за развтитие на груба моторика

  • 18 April, 2022
  • Milka Ignatova

Грубата моторика е свързана с работата и движенията на по-големите мускулни групи на тялото. Тази моторика е много важна за тялото, защото това са първите движения, които се усвояват, а след това се развиват по-фините движения свързани с фината моторика. А именно първо детето се научава да движи и използва целите си ръце, а след това в частност на долната ръка на ръката и пръстите. Ако детето не развие добре грубата си моторика може да има трудности и при фината моторика и движенията свързани с нея.

И двата вида моторика е от изключителна важност при децата и тяхното училищно обучение и развитие.

Игрите за груба моторика включват движения, които децата много обичат, но често родителите им забраняваме защото могат да паднат, да се ударят и какво ли още не. Но от нашият страх да не пострадат могат да бъдат лишени от точно тези полезни и необходими движения за тялото им. Затова може да се стараем повече да им предлагаме такъв тип игри и да бъдат под контрол разбира се, колкото е възможно.

Точно тези присъщи координирани движения на грубата моторика са:

Ходене, скачане, катерене, пълзене, търкаляне, въртене, клякане и още такива подобни движения.

От самото си раждане детето развива тези процеси като започва да държи главата си, след това телцето си, започва да протяга ръце, да рита с крака. Детето скоро започва да пълзи, изправя се, научава се да ходи и след това тича, скача ,кляка и така до 6-7 годишна възраст развива грубата си моторика.

Игрите са изключително лесни, могат да се играят вкъщи, навън или където пожелаете. Със сигурност ще бъдат много забавни за децата и ще ги играят с интерес и смях. Разбира се, освен това ще донесат много ползи за тяхното развитие.

 Игра 1. Ходене по въже.

Слагате лента или въженце на пода под права или начупена линия. Детето трябва да мине по нея. Развива не само грубата моторика, но и вниманието при децата.

Игра2. Великани и джуджета.

Тази игра е позната може би на всеки от своето детство. Играе се по следния начин: майката или възрастният казва „Джуджета“ и децата клякат, казва „Великани“ и децата стават. Така се редува или повтаря инструкцията и децата трябва да следят да не объркат. Освен развитие на груба моторика отново има и ползи за вниманието и концентрацията при децата.

Игра 3. Балончето се надува

Отново много позната игра почти на всеки, но все пак да кажа в какво се състои. Хващат се играещите за ръце и пеят „Балончето се надува, надува“, след това балонът се пука и всички пускат ръцете и сядат на земята. Отново много полезна игра, както за грубата моторика, така и за вниманието на децата.

Игра 4. Събори кулата

Играта се състои в това да се подреди кула от кубчета, а след това детето я рита с крак или бута с ръка. Ако детето подрежда само кулата така тренирате и груба и фина моторика едновременно, както и вниманието и мисленето на детето.

Игра 5. Ритане и хвърляне на топка

Отново много лесна и забавна игра. Детето хвърля топката по ваша инструкция или я рита с крак. Може да направите и врата за голове или да я вкарва в кош. Така отново ще развивате грубата моторика, но и вниманието на детето.

Игра 6. Ходене по неравности.

Ходенето по неравности има също отношение към грубата моторика. Често като деца сме ходили боси по асфалта или сме газили в калта. Вкъщи може детето да ходи по релефни килимчета или да изработите свое такова от тапи, капачки, камъчета и други видове материали. Освен това знаете, че  този вид игри са полезно и за стъпалото на детето.

Игра 7. Криеница

Пак една доста позната на всички игра. Много ползи за грубата моторика, тъй като включва тичане, клякане, накланяне, шмугване. Може да ч играете вкъщи като се криете зад различни мебели, а детето да ви търси. Ние често играем тази игра у дома.

Игра 8. Животински свят

Игра в, която може да имитирате, което животно пожелаете или ви е любимо. Разбира се тук е важна имитацията на движенията на животните, а не само на звуците им. Децата показват как скача жабата, заекът, как ходи кучето, как пълзи змията и така нататък. Забавна и полезна за грубата моторика и мисленето на децата. Ако се включат и гласовете на животните става и полезна за езиково-говорното развитие също. Разбира се забавлението е гарантирано особено, когато и ние родителите се направим на някоя маймуна буквално.

Игра 9. Танцувай с мен

И разбира се, любимите ни на нас танци. Танцът у нас е на почит и любимо занимание и игра. В танцът отново може да включите скачане, въртене, тропкане, клякане и каквото друго се сетите. Много полезна не само за грубата моторика, а и за духа и настроението.

 

Игрите могат да бъдат подходящи за всяка възраст, зависи как е поднесена и в каква сложност. Разбира се за по-малките деца до 3 години игрите са по-простички и изискващи по-лесни движения, докато игрите за по-големите деца над 3 и над 5 години се усложняват.

 

Милка Игнатова, логопед

Сподели:
Стара публикация Нова публикация

Коментирай

Translation missing: bg-BG.general.search.loading