Количка

Количката е празна.

Количка

Количката е празна.

Детето и домакинството

Детето и домакинството

  • 18 April, 2022
  • Milka Ignatova

Всяка жена знае, че домакинството е непрекъсната част от живота на една майка. Покрай режима на детето, майката ако не готви, чисти или пере, простира, сгъва, подрежда и все нещо държи, носи, реже, пече и реда става безкраен. Няма да отделям толкова внимание на този така или иначе познат процес на всяка майка и жена.

Колко обаче е важно детето да участва в домакинството и от каква възраст. Важно ли е въобще и вие включвате ли вашите деца в домакинските активности? Да, активности, защото работа и задължения звучат някак  си не дотам приятни.. Ето на тези въпроси ще обърна внимание тук.

Домакинството е процес, които според мен, би трябвало да включва всички членове от семейството. Трябва ли и детето да се включи, това решавате вие, но лично аз смятам да, трябва. Кога обаче? Детето още от новородено е неотлъчно до майката и може би участва в домакинството само като гледа, слуша, усеща .. Аз лично разказвах на Илина какво готвя и какво съдържа избраното от мен ястие. Като цяло до възрастта на говорене и прохождане, детето е слушател и по-скоро възприема нашата информация. Когато обаче, вече говори и ходи, то може активно да се включи в домакинството. Преди е възприемало нашите думи и действия и сега вече е момента да ги повтаря.

Илина често се включва да ми помага и дори си има свои любими домакински дейности. Готвенето е на първо място винаги. Обича да гледа и да бърка с мен, да меси тесто, да похапва по малко от продуктите. Друга любима задача е метенето с метла и лопата. И другото, което доста активно се включва е прането и простирането. Подава препарата за пране, включваме пералната и след като в готова изважда дреха по дреха и ми ги поддава. Дори знае наименованията на доста от дрехите като: панталон, чорапи, боди, шапка, които не изговаря напълно чисто, но все пак са част от нейният речник. Обича да подреждаме дрехите сухи и да ги приготвяме за нови приключения и трайни петна.

А за какво именно е важно всичко това?

Детето е пълноправен член на семейството и то, че му показваме, че може да му се доверим за дадена задача му придава самочувствие и увереност, както и се развива чувството му за самостоятелност. Назоваването на различните предмети като дрехи, уреди, храни и много други от ежедневието обогатяват речниковия запас и детето не само запаметява, но и се учи да изговаря нови думи. Някои от движенията в готвенето и чистенето спомагат грубата, но и фината моторика на децата, както мисленето и вниманието им. Разбира се и важно е това, че прекарвате време заедно и макар понякога да се забавим малко повече с една от задачите, все пак има за какво!

 

Така, че ако питате мен дали детето да участва в домакинството, не се чудете и го включете!

 

Милка Игнатова, логопед

Сподели:
Стара публикация Нова публикация

Коментирай

Коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват

Translation missing: bg-BG.general.search.loading