Количка

Количката е празна.

Количка

Количката е празна.

Какво прави книгите „Аз говоря правилно!“ толкова различни?

Какво прави книгите „Аз говоря правилно!“ толкова различни?

  • 07 October, 2022
  • Milka Ignatova

Книги. Толкова са уникални всяка една по себе си. Всяка носи отделен свят, различно послание и емоция. Книгата неслучайно е казано, че е преносима магия. От всяка може да извлечем ползите максимално и по много начини. Днес ще наблегна на книгите „Аз говоря правилно!“. Несъмнено те са нашите най-продавани и търсени книги. Затова и реших да наблегна точно на тях и да посоча онези неща, които ги правят различни и уникални сами по себе си.

Какво всъщност са книгите „Аз говоря правилно!“?

Това е поредица от четири книги, които две по две са взаимно свързани помежду си. Първите две издадени книги от поредицата "Аз говоря правилно!" (част 1 и част 2 за по-лесно разпознаване) наблягат върху онези говорни звукове, които са най-често нарушавани и с по-сложна артикулация. Това са звуковете, които се формират от 4 години и нагоре. Именно звуковете – С, З, Ц, Ш, Ж, Ч, Л, Р. Първата издадена книга (част 1) включва по седем стихчета за всеки от тези звукове. Втората издадена книга (част 2) включва по 15 игри за тези звукове. Може да се каже, че те са свързани, но не е задължително да се ползват заедно.

"Аз говоря правилно!" - част 1 и 2

Вторите две части издадени от поредицата "Аз говоря правилно!" за по-лесно казано част 3 и част 4 са създадени по същата последователност. Но те обхващат звуковете от по-ранното развитие при децата, които трябва да са се формирали до към 3 години. Тези звукове се срещат и по-рядко като нарушени, това са – К, Г, Х, Т, Д, П, Б, В, Ф, М, Н. Отново третата издадена книга (част 3) съдържа по 7 стихчета за всеки от тези звукове като сме обогатили съдържанието и със забавна артикулационна гимнастика. Четвъртата издадена книга (част 4) съдържа по 15 игри за всеки от тези говорни звукове.

"Аз говоря правилно!" - част 3 и 4

ГЛАВНАТА РАЛИКА МЕЖДУ ПЪРВИТЕ ДВЕ ЧАСТИ И ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ, Е ЧЕ ВКЛЮЧВАТ РАЗЛИЧНИ ГОВОРНИ ЗВУКОВЕ.

Книгите не е необходимо да се използват в този ред. Напротив. Вторите издадени са за по-ранното детско развитие, а първите две за по-късното. Също така може да съобразите кой звук затруднява детето и да се ориентирате по него, за да изберете кой комплект да ползвате за подпомагане и работа върху говора на детето.

Какво обаче прави и четирите книги толкова различни?

Именно това, че те са уникални. Без да пресилваме, книгите са толкова търсени, защото просто няма други като тях. Римувани стихчета и то по седем за всеки от звуковете, които се нарушават в детското езиково-говорно развитие. Книгите освен стихчета, съдържат и игри отново съобразени с всеки от звуковете изброени по-горе. Освен, че главната цел на книгите е доброто езиково-говорно развитие на децата, те имат за цел да развиват и пряко свързаните с него процеси. Като: фина моторика, мислене, внимание, фонологичен гнозис, бройни умения, цветово възприятие и още други. Освен това носят голяма забава със своите текстове.

От кого могат да се ползват?

Книгите със стихчетата, т.е. първа и трета издадена книга могат да се ползват от най-ранна възраст. Може дори и от бебе в  коремчето на мама до няма горна граница. Говорни нарушения се срещат дори и при хора на по-голяма възраст и спокойно може да се ползва и от тях. Звуковете, които са нормативни не се променят, остават си същите независимо на каква възраст сме.

Книгите с игрите, т.е. втора и четвърта издадена книга. За тях препоръчителната възраст е около 3 години. Тук голяма роля играе развитието, интересите и възможностите на детето. Някои деца на 3 години могат вече да свързват оцветяват, други съумяват да го правят и на 2 години. Но на 3 години вече се приема, че детето трябва да може да държи молив и да опитва да изпълнява упражненията. Отново няма горна граница, както споменахме зависи от детето. Много деца имат необходимост да тренират тези процеси и на по-голяма възраст, а пък на други просто им харесва.

 

 Може да се закупят от сайта на издателството от този линк:

 

Книгите „Аз говоря правилно!“ са не просто книги, те са към вида специализирана литература. Това са книги, които имат за цел да улеснят работата на специалистите, но и на родителите. Тъй като детското развитие и израстване е една комбинация между добра комуникация от всички тези страни.

Сподели:
Стара публикация Нова публикация

Коментирай

Translation missing: bg-BG.general.search.loading