Количка

Количката е празна.

Количка

Количката е празна.

Интересен начин детето да научи буквите

Интересен начин детето да научи буквите

  • 12 May, 2024
  • Milka Ignatova

Преди детето да развие достатъчно добра моторика, за да държи химикал и да изписва буквите има множество други занимания, които да го подготвят. Разбира се започва се от по-простичките към по-сложните. Всичко се предлага спрямо възрастта на дето.

Едно от простите неща, които се започват в ранна възраст е хващането на предмети с два пръста. Лепене на стикери, мушване на предмети в кутия или дупка в нея, след това се преминава към игра с пластилин, драскане, нанизване, рязане, лепене с лепило, рисуване, оцветяване и т.н. Това са част от заниманията, които имат голяма връзка с изписването на буквите. Но ако искате още от рано да показвате по някакъв интересен и забавен начин буквите на детето, няма нищо лошо в това. Особено ако детето проявява интерес.  Ще споделя няколко интересни начини да представите буквите на детето без дори да е необходимо да ги пишете с химикал вие или детето.

  1. Изписвайте буквите с пръст в пясък или брашно.

Това занимание е много интересно за децата, първо защото няма дете, което да не обича да рови в пясък, а брашното е добър вариант за домашни условия или ако детето често слага в устата ръцете си. Освен това много допринася за развитие на сетивността.

 

  1. Изписвайте буквите с клечки, пръчици или сламки.

Извадете каквото имате в шкафа и предложете на детето нова игра. Изписвайте с клечки от кибрит или каквито сте намерили, вашите букви, а защо не и имената си. Освен отново че ще развивате моториката, ще допринесете и за конструктивния праксис на детето.

 

  1. Изписвайте букви с въженце или конец.

Вземете стара панделка или конец и кажете на детето какво вълшебно въженце имате. Изписвайте с него буквички и му показвайте как то може да променя формата си.

 

  1. Изписвайте букви с пластили.

Много забавно и шарено е изписването на букви с пластилин. Освен това изключително полезно за развитието на много процеси при детето.

 

  1. Изписвайте буквите с боя.

Много обичам игрите с боя, защото става много шарено и е много интересно за детето. Може да изпишете вие буквата и след това то да се опита да повтори. Ако детето е по-малко вместо четка, може да му дадете клечка за уши и да изписвате буквата под формата на точици.

Надявам се идеите ми да са ви допаднали и да ги опитате вкъщи. Сигурна съм, че ако не друго, то поне ще се забавлявате заедно.

Сподели:
Стара публикация Нова публикация

1 коментар

Цветелина Стамболиева

May 13, 2024

Искам

Коментирай

Translation missing: bg-BG.general.search.loading