Количка

Количката е празна.

Количка

Количката е празна.

Как да изберем подходяща книга за детето?

Как да изберем подходяща книга за детето?

  • 30 May, 2024
  • Milka Ignatova

Света на книгите е толкова необятен и понякога срещаме трудност в избора на книга. Ние като възрастни се очаква да имаме определен вкус или предпочитания за книги, но очаква ли се и за малките деца да е така? Децата са едни малки читатели, които едва сега градят своите предпочитания. Омръзнало ли ви е да купите нова книга и детето да я остави веднага, просто да не му харесва. Дали коли или принцеси? Дали динозаври или диви животни? Иии безброй още тематики. Е, текста тук има за цел да подпомогне избора на книга за вашето дете. Да избирате така, че книжката да му бъде интересна по-дълго време.

 

  1. Съобразете се с възрастта на детето.

Винаги, винаги съобразявайте книгите спрямо възрастта на детето, особено в много ранния период. Малките деца от 0 до 3 години бързо губят интерес и вниманието е устойчиво в по-кратко време. Затова избирайте кратки и римувани книги с големи илюстрации. При по-големите вече може да е с по-дълъг текст и илюстрациите да са по-детайлни. Понякога възрастта не е водеща, но все пак е добре да е съобразена.

 

  1. Водете се по интересите на детето.

Ако детето ви много харесва коли и е момиче, недейте да му завирате розови принцеси и понита непрекъснато. Както и обратното, ако е момче и иска книга за кукли или с герой момиченце, не вижда причина да не му я купите. Винаги приемайте предложенията на детето, е освен ако не поискат да им купите „50 нюанса сиво“.

 

  1. Позволете да участва в закупуването на книгата.

Прекрасно е ако детето участва в процеса на закупуване на новите книги. Може да го вземете в книжарницата с вас, да разгледате заедно и да му позволите дори да подаде парите на касиерката то. Така ще се чувства още по-близо в книжния свят. Ако поръчвате книги онлайн, позволете му да разгледа с вас и да участва в направата на поръчката.

 

  1. Помогнете в избора като го опростите.

Децата биха се радвали ако ги оставим сами да избират четивото си. Но в морето от книги може би ще се изгуби и ще се чуди кое да избере. Затова вие може да помогнете и да стесните избора до няколко книги. От посочените детето да избере, а останалите кажете, че ще запазите за следващата разходка до книжарницата.

 

  1. Любимият герой винаги е на помощ.

Ако срещнете голяма трудност да изберете книга или вече един час обикаляте рафтовете на книжарницата идва време за любимия герой на детето. Може да е от книга или анимационен. Има толкова много. Замислете се или питайте детето кой е любимият му герой. Пепа прасето, Скай, Роки, Пипи дългото чорапче, Принцеса Бел, Русалката Ариел, Франклин, Илиним или който и да е, просто се спрете на любимия и потърсете книжка с него. Със сигурност няма да сгрешите така.

 

Надявам се съветите ми за избор на детска книга да ви бъдат от полза и следващия път закупената книга на детето да му стане любима.

 

Логопед Милка Игнатова

 

Сподели:
Стара публикация

Коментирай

Translation missing: bg-BG.general.search.loading