Количка

Количката е празна.

Количка

Количката е празна.

гласова хигиена

ГЛАСОВА ХИГИЕНА

 • 25 January, 2022
 • Milka Ignatova

Гласовата хигиена е важна особено при професиите свързани с гласа. Това са например певци, актьори, логопеди, педагози, телефонисти, военни и още много други професии, при които гласът е инструмент за работа. От доброто му владеене зависи и успеха в професията. Красивият тембър, силата на звука, разнообразието от интонации обезпечават максималната ефективност на гласовата продукция.

Причини за поява на нарушения на гласа:

 • Неумение за правилното използване на възможностите на гласовия апарат, както и отсъствие на правилна постановка на гласа.
 • Прекалено напрежение и натоварване, както и повишаване на глас могат да доведат до нарушение на гласа.
 • Невроза или сирен стрес също може да доведе до нарушен глас.

Простудните заболявания,  парезите, парализите на гласните връзки, възли и кръвоизливи на гласните връзки често възникват при лица с лоша постановка на гласа.

Още от детска възраст трябва да се съхранява гласа. Често децата, когато имат задача или се забавляват и пеят, те крещят, което не е щадящо за гласа. Децата трябва да заемат правилна физиологично положение на тялото, при което да раменете са леко дръпнати назад, а главата е изправена. Дишането е диафрагменo-ребрено. Това е правилният тип дишане при пеене и говор.

Хигиенни правила на гласа:

 1. Пази се от голямо охлаждане!
 2. Да се избягва говорене на открито в студени дни!
 3. Да се говори в достатъчно овлажнена въздушна среда!
 4. Да не се употребява черен пипер, люти чушки и чубрица! (Защото не само дразнят гърлото, но и предизвикват повишено слюноотделяне и могат да предизвикат кашлица. Да не се консумират поне 6 часа преди работа с гласа!)
 5. Да не се прекалява с храната особено преди гласова изява!
 6. Да не се пее или говори по време на боледуване на горните дихателни пътища!
 7. Да се редува гласово натоварване и почивка!
 8. Преди работа с гласа да се избягва емоционално натоварване.
 9. След работа с гласа да не се излиза 20-30 мин. в студено време.
 10. Да не се злоупотребява нито с горещите, нито със студените напитки!
 11. Алкохола и тютюнопушенето сериозно вредят на гласа! (Алкохолът, който е с високо съдържание на спирт, защото възпалява лигавицата и гръкляна. А тютюнът влияе силно на ресничестата епителна тъкан и от там на горните дихателни пътища. При пушачите по-бързо се проявяват възрастовите изменения на гласа и се предизвиква сухота по време на говорене.)
 12. За добър глас се препоръчва хидратиране и инхалации

 

Пазете гласа си! Той е не само средство за работа, но и средство за общуване. Ежедневно го ползваме, но забравяме, че е важно да му обръщаме внимание и да го съхраняваме, както би било редно! Разбира се, трудно е да се спазват всички тези правила независимо дали работите професия свързана с гласа. Но все пак, когато се сетим за някое правило, може да помислим и да дадем поне почивка на гласа си. Защото той е важен и има значение!

Милка Игнатова, Логопед

Сподели:
Нова публикация

Коментирай

Translation missing: bg-BG.general.search.loading